Recepten
Hieronder een aantal heerlijke recepten om lekker en gezond te kokkerellen.
Kurkuma melk
Nodig voor 2 mokken:
400 ml (plantaardige) melk
2 theelepels
biologische kurkuma poeder
1 stuk verse kurkuma van 2 cm
1 stuk verse gember van 2 cm
1 theelepel biologische kaneel of een kaneelstokje
1 theelepel dadelsiroop snuf verse peper
1 Snij de kurkuma en gember in plakjes.
2 Verwarm in een pannetje de melk en voeg hier alle ingrediënten aan toe. Laat de melk zo’n 15 minuten op middelhoog vuur staan en roer tussendoor goed door. Hou je van een hele sterke smaak? Laat de melk dan nog wat langer staan. Loop niet weg want hij kookt snel over.
3 Wanneer de kurkuma latte heerlijk begint te ruiken en goed warm is, haal je deze door een zeef om de grote stukken gember en kurkuma eruit te halen.
4 Verdeel de melk over de mokken en bestrooi met nog wat kaneel. Serveer en geniet! Neem de tijd.
Groente moussaka
Nodig voor 6-8 personen:
olijfolie
4 tenen knoflook
2 uien, gesnipperd
paar takjes rozemarijn en salie naar smaak
3 el gedroogde oregano
2,5 dl rode wijn
blik kikkererwten (à 400 g)
100 g gedroogde bruine linzen
2 blikken tomatenstukjes (à 400 g)
4 laurierblaadjes
4 aubergines, in plakken van 2 cm dik
3-4 middelgrote aardappels, geschild en in plakken van 2 cm dik
1 l halfvolle melk
enkele hele peperkorrels
75 g ongezouten boter
75 g bloem
2 eidooiers
50 g feta
50 g pecorino
1 Verhit een scheut olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, ui, rozemarijn, salie en 1 theelepel gedroogde oregano toe en laat alles vervolgens in 10 minuten zacht, maar niet bruin worden.
2 Giet de wijn erbij en wacht tot hij is opgenomen. Doe de kikkererwten (met het vocht uit het blik), linzen, tomaten en 2 laurierblaadjes erbij. Vul een van de tomatenblikken met water en giet het erbij in de pan. Voeg zout en peper naar smaak toe, breng het geheel aan de kook en laat afgedekt 1 uur zachtjes stoven tot je een dikke, lekkere ragout hebt. Haal voor het serveren de laurier eruit.
3 Verwarm de oven voor op 180 °C en breng een grote pan gezouten water aan de kook. Leg de plakken aubergine op een bakplaat, bestrooi met zout en laat 10 minuten staan. Kook de aardappels 3-4 minuten in de pan water. Giet de aardappels af en stoom ze droog.
4 Doe de aardappels in een ovenschaal (ca. 26 x 33 cm). Bestrooi met een beetje zout en peper, bedruppel met olie en bestrooi met 1 theelepel oregano. Schep alles om zodat de aardappels aan alle kanten zijn besmeerd.
5 Veeg met wat keukenpapier het zout van de aubergine en verdeel de plakken over bakplaten. Bedruppel ze met olie en bestrooi ze met zout en peper en de overgebleven oregano.
6 Bak de aardappels en aubergines 30-40 minuten in de oven. Keer ze halverwege.
7 Verwarm de melk met de overgebleven laurier en de peperkorrels in een middelgrote pan. Hij mag niet koken. Zeef de melk.
8 Veeg de pan schoon en zet hem op het vuur. Smelt de boter en roer de bloem erdoor. Laat het mengsel 1 minuut bakken, tot het dik maar niet verkleurd is. Klop er een beetje melk door en voeg dan alle melk toe terwijl je blijft kloppen. Verwarm de bechamelsaus, terwijl je blijft kloppen, tot hij dik is. Laat hem iets afkoelen.
9 Als de aardappels, aubergine en ragout klaar zijn, kun je de moussaka maken. Verdeel de helft van de ragout over de aardappels en bedek met een laag aubergine (ongeveer de helft). Herhaal met de overgebleven ragout en aubergine.
10 Klop de eidooiers door de bechamelsaus en giet hem gelijkmatig over de schotel. Verkruimel de feta en rasp de pecorino boven de schotel. Druppel er wat olie over en bak de moussaka 35-40 minuten. Laat de schotel 30 minuten afkoelen voor je hem serveert. Dat is het lekkerste!
Rode biet salade
Nodig:
1 groene appel
1 grote gele biet, in dunne plakjes
1 grote gestreepte biet, of andere knolgroente, in dunne plakjes
1 peer
1 courgette
½ kleine rodekool
een paar radijsjes in plakjes
flinke handvol gladde peterselie, grof gehakt
pitten van 1 granaatappel
200 g walnoten of pistachenoten, gehakt
Voor de dressing:
3 el walnotenolie
sap van 1 citroen
1-2 tl agavesiroop
1½ tl ras-el-hanout
1 kleine rode chilipeper, grof gehakt
1 Meng alle ingrediënten voor de dressing in de keukenmachine of met de hand. Als je de olie er tijdens het kloppen langzaam bij druppelt, bindt de dressing en wordt hij dikker. Breng op smaak met zout en peper, dek af en zet tot gebruik in de koelkast – hij blijft in een afgesloten bakje een week goed.
2 Maak voor de salade alle groenten en fruit schoon. Snijd alles fijn met een schaaf of een scherp mes. Doe in een grote kom.
3 Voeg de peterselie toe, giet de dressing erover en meng goed. Doe de salade over op een grote schaal, bestrooi met de granaatappelpitten en walnoten of pistachenoten en serveer.
Heerlijk verwarmende pompoenstoof!
Voor 4-6 personen
1 flespompoen
olijfolie
2 uien
½ bosje verse koriander
40g rozijnen
1 tl kaneel
½-1 tl gedroogde chilivlokken
50g zwarte olijven
1 blik van 400g tomatenblokjes
1 blik van 400g kikkererwten
1 groentebouillonblokje
1 mok (320 g) couscous
magere yoghurt, voor erbij
1 Verwarm de oven voor op 190 °C. Schil de pompoen en snijd hem voorzichtig doormidden. Snijd het vruchtvlees in blokjes van 3 cm. Verdeel ze over een grote bakplaat of braadslee, hussel ze met een beetje olie door elkaar, strooi er een snufje peper en zout op en zet ze 35-40 minuten boven in de oven of tot ze goudbruin en gekaramelliseerd zijn.
2 Pel de uien, snijd ze grof en doe ze met een scheut olijfolie in een braadpan op laag vuur. Snijd de koriandersteeltjes fijn en doe ze met de rozijnen en het grootste deel van de kaneel en de chilivlokken bij de uien. Bak het geheel 20 minuten met het deksel op de pan, roer af en toe en voeg eventueel scheutjes water toe. Roer de stukjes pompoen als ze gaar zijn door de uien.
3 Doe de olijven met de tomatenblokjes en kikkererwten (met vocht en al) bij het pompoenmengsel. Verkruimel er het bouillonblokje bij, giet 500 ml kokend water in de pan, draai het vuur halfhoog en laat het gerecht terwijl je af en toe roert 40 minuten (zonder deksel) pruttelen of tot het heerlijk dik is.
4 Doe ongeveer 15 minuten voordat de stoof klaar is de couscous in een kom, giet er zo veel kokend water bij dat de korrels onder staan, leg een bord op de kom en laat ze 10 minuten hun ding doen. Schep de couscous om tot die luchtig is, voeg peper en zout naar smaak toe en kieper hem op een grote schaal. Schep er de pompoenstoof over en maak het gerecht af met de yoghurt en korianderblaadjes.
Verwarmende Gemberthee
Voor de herfstkwaaltjes, of gebruik dit recept om keelpijn en verkoudheid te verhelpen.
1 sinaasappel
1/2 theelepel rauwe honing
1/4 theelepel gerapte gember (of meer als je er van houdt)
250 ml water
Breng het water met de gember aan de kook. Laat zachtjes doorkoken en giet het in een kop. Schenk de sinaasappelsap en de honing erbij. Drink de thee als hij goed warm/heet is nog als je keelpijn hebt.
De gember werkt ontstekingsremmend, de honing verzachtend en de sinaasappel zorgt voor de vitamines. Je kunt ook experimenteren door er wat takjes tijm, salie of munt door te doen.
Goodmorning Summer!
Energiek opstaan op de mooie zomerochtend met de:
0,5 ananas
0,5 tl groene-theepoeder
5 roosjes broccoli
Handjevol peterselie
1 cm gember, geschild
250 ml water of appelsap ongezoet
3 ijsblokjes
Doe al deze ingrediënten in de blender totdat er geen stukjes meer zijn en je een mooie gladde ontbijtsmoothie hebt. Schenk het in 2 glazen en alles wat je nu nog mag doen is genieten van deze kickstart van je dag.
Rode-Rabarber-Rakker
Smoothie van het seizoen!
2 stengels rabarber
Handjevol rood fruit
100 ml sinaasappelsap
Naar smaak scheutje amandelmelk
Paar blaadjes basilicum
Voeg ijsklontjes toe voor een extra verfrissende smoothie
Snij de rabarber in stukjes en doe samen met de sinaasappelsap in een pannetje. Breng het aan de kook en laat 5 minuutjes koken tot de rabarber zacht is. Laat de rabarber en sinaasappelsap afkoelen.
Doe de rabarber en sinaasappelsap samen met het rood fruit, amandelmelk en basilicum in de blender en je hebt een heerlijke Rode-rabarber-smoothie van het seizoen!
Ratatouille voor 2 personen
Nog een heerlijk recept uit het 21 Day Detox programma
1/2 ui, in zeer dunne ringen
1 rode paprika, zaadlijst verwijderd en in vieren
1 aubergine, in blokjes
1 1/2 courgettes, in plakjes
2 teentjes knoflook, geperst
2 el groentebouillonpoeder
200 gr tomaten uit blik, fijn gehakt
Blaadjes van takjes tijm en oregano
Klein handje fijngehakte bladpeterselie
Klein handje gesnipperde basilicumblaadjes
Versgemalen zwarte peper
Leg de paprika kwarten met de schil naar boven onder een hete grill tot de schil begint te schroeien, Laat ze afkoelen, verwijder de schil en snijd de paprika in kleinere stukken. Verwarm de groentebouillonpoeder met een beetje water op zacht vuur in een pan en bak de ui en knoflook tot ze doorschijnend zijn. Bak vervolgens de aubergines en courgettes 5 minuten mee. Voeg de paprika toe en bak het mengsel, zo nu en dan roerend, nog een minuut door. Voeg de tomaten toe en roer de tijm en oregano erdoor. Breng op smaak met zwarte peper. Laat het geheel afgedekt ca. 40 minuten doorkoken. Roer de peterselie en het basilicum erdoor en laat alles zonder deksel 10 minuten doorkoken tot overtollig vocht is verdampt.
Quinoa met granaatappel voor 2 personen
Recept uit het 21 Day Detox programma
200 gram quinoa
475 ml water
2 stelen bleekselderij
70 gram rauwe en ongezouten hazelnoten
pitjes van een halve granaatappel
bosje verse peterselie
1 el biologische honing
1 el appelcider azijn
1 eetlepel balsamico azijn
sap van een ½ citroen
vers gemalen peper en een beetje zeezout
Rooster de hazelnoten licht in een droge koekenpan en zet apart. Was de quinoa en breng deze daarna met 475 ml water aan de kook. Kook 15 minuten door, giet af en laat uitlekken.
Meng azijn, citroensap, honing, peper en zout tot een dressing
Snijd de bleekselderij in kleine stukjes en doe deze samen met de quinoa en granaatappelpitjes bij de dressing. Mix goed door zodat alles gemengd is. Maak de salade af met de peterselie en geroosterde hazelnoten.
Geniet van meer heerlijke recepten terwijl je aan je gezondheid en geluk werkt met het 21 Day Detox programma! Lees er hier meer over!
Detox Salad!
Een heerlijke, frisse salade om je Detox na het sapvasten nog even voort te zetten! Deze salade bevat veel stoffen die het lichaam reinigen en de bloedsomloop stimuleren.
Snijd een halve komkommer, twee rijpe tomaten en vier radijsjes in kleine blokjes. Snipper een halve rode ui en een halve rode peper (zaadjes verwijderd). Meng alles in een kom met 115 gram mais, een klein handje gescheurde basilicumblaadjes en het sap van 1 limoen. Maak af met vers gemalen zwarte peper.
Happy Yogi Salad: Rode kool, pastinaak, sinaasappel en dadels
Ingrediënten voor 2 personen
1 grote of 2 kleine sinaasappels
1/4 fijngesneden rode kool, harde midden verwijderd
1 pastinaak, geschild en geraspt of fijngesneden
2 el extra vergine olijfolie
2 medjool dadels (of meer ;p), ontpit en fijngesneden
paar takjes tijm, alleen de blaadjes, gehakt
versgemalen zeezout en zwarte peper
Schil de sinaasappel en snijd de partjes tussen de vliesjes vandaan. Vang deze met het sap dat vrijkomt op in een schaal. Knijp ook de vliesjes uit zodat je al het sap gebruikt. Doe de fijngesneden kool en pastinaak in een andere schaal en voeg het grootste deel van het sinaasappelsap toe samen met olijfolie, zout en peper. Schep om en verdeel over twee bordjes. Maak de salade op met de sinaasappelpartjes en dadelreepjes en maak het af met tijm. Serveer direct!
Boekweitpannenkoekjes met roerbakgroentjes
Ingrediënten voor 3 personen
250 gram boekweitmeel
400 ml soja of karnemelk
4 eieren
scheutje plantaardige olie
1 grote courgette, in kleine stukjes
1/2 bloemkool, met de kaasschaaf kleingemaakt
1 bakje gekruide tofustukjes
100 gram (zelfgemaakte) pesto
Mix melk, eieren en olie door elkaar. Zeef bloem erdoor en klop tot een beslag. Bak tofu, courgette en bloemkool kort aan. Meng zelfgemaakte pesto erdoor. Bak van het beslag pannenkoekjes en vul met groentemengsel. Smakelijk!
Lente lunch met groene asperges en blij ei!
Ingrediënten voor 2 personen:
4 groene asperges
4 bio eitjes
5 gram dille
5 gram dragon
5 gram bieslook
5 gram platte peterselie
2 middelgrote zure augurken
1/3 bakje tuinkers
2 el zelfgemaakte mayonaise
rucola of kropsla
peper, zout en tabasco naar smaak
Breng water aan de kook en kook de asperges 7 – 8 minuten. Schep ze voorzichtig uit de pan en spoel ze in een vergiet af met koud water. Breng het kookwater van de asperges opnieuw aan de kook en voeg de eieren toe. Kook in 8 minuten. Snijd alle kruiden en de augurken fijn en knip het groen van de tuinkers af. Laat de eieren schrikken en pel ze. Snijd de afgekoelde eieren in kleinere stukken en schep om met de kruiden, augurken, mayonaise, tabasco, zout en peper. Beleg je spelt boterhammen met wat sla en de eiersalade. Bestrooi met tuinkers en tot slot de groene asperges.
Soep met Spinazie, Kikkererwten en Eekhoorntjesbrood
Ingrediënten voor 4 personen:
30 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
30 gram boter
3 el olijfolie
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
400 gram passata of 400 gram gepelde tomaten
300 gram gekookte kikkererwten
1 takje rozemarijn
300 gram spinazie, gewassen en grof gehakt
zeezout en zwarte peper
extra vergine olijfolie
parmezaan of harde geitenkaas
Week het eekhoorntjesbrood in ongeveer 750 ml warm water gedurende 30 minuten. Verwijder de paddestoelen met een schuimspaan (bewaar het vocht), spoel ze onder de koude kraan, droog met keukenpapier en hak ze grof. Giet het overgebleven water door een zeef met daarin een paar velletjes keukenpapier en vang het op in een schaal. Verhit de boter en de olie in een soeppan en fruit de uien aan op middelhoog vuur. Na ongeveer 15 minuten zijn ze zacht en doorzichtig. Voeg nu de knoflook toe en fruit een minuutje mee. Dan de paddestoelen erbij. Schep nog een paar minuten om. Giet de passata, of de tomaten met vocht, erbij en voeg ook de kikkererwten, rozemarijn, wat zwarte peper en het overgebleven vocht van de paddestoelen toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat de soep ongeveer 45 minuten doorkoken. Voeg tot slot de spinazie toe en kook nog een paar minuutjes mee. Proef en maal er desgewenst nog wat zeezout en zwarte peper overheen. Schep de soep in kommen en maak af met een scheutje olijfolie en wat flinters kaas.
Koolrabi Carpaccio
Schil een kleine koolrabi en halveer. Snijd een helft in heel dunne plakjes en rangschik dakpansgewijs op een bord. Kruimel er jonge geitenkaas overheen en bestrooi ruim met gemengde kiemen. Besprenkel de carpaccio met extra vierge olijfolie, een beetje verse peper en zeezout. Lekker als lunch gerecht of voorgerechtje!
Koolrabi bevat veel vitamine B en C, betacaroteen en ijzer!
Homemade Sandwich Spread
Prak een halve avocado en snipper een hardgekookt (bio) ei. Scheur 5 basilicumblaadjes klein en voeg toe aan de ei en avocado, samen met een eetlepel (bio) houmous. Breng op smaak met peper en zout. Lekker op een (geroosterde) speltboterham.
NB: maak het liefst je houmous zelf door 220 gram kikkererwten te pureren een teentje knoflook, 2 el sesampasta (tahin), scheutje olijfolie, citroensap, beetje peper, zout en eventueel verse tuinkruiden. Dit is op zichzelf ook al heel erg jammie en gezond!
Herfst Hapje
Verhit een eetlepel olijfolie in de koekenpan. Voeg een geperst teentje knoflook toe en bak zachtjes gedurende 2 minuten. Schep 150 gram kastanjechampignons en een handje verse tijmblaadjes
om met de knoflook in de pan. Laat nog 5 minuten bakken tot de champignons beginnen te slinken. Lekker als hapje, eventueel op spelt zuurdesembrood.
Kastanjechampignons zijn rijk aan vitamine B en voedingsvezel. Tijm is heilzaam voor o.a. de longen, maag en het zenuwstelsel. Ook bestrijdt het bacteriën en vormt tijm een uitstekende bron van anti-oxidanten; handig nu griepjes op de loer liggen!
High Protein pannenkoek!
banana/blueberry/kiwi/cinnamon pancake
Mix 2 eieren met 1 banaan, 1 schep eiwitpoeder, 1/2 eetlepel chiazaad, 1/2 eetlepel hennepzaad en 1 theelepel kaneel door elkaar.
Verhit wat kokosolie in een koekenpan en doe daar de mix in.
Keer na een paar minuten de pannenkoek om en wacht tot deze ook aan de andere kant gaar is.
Schep de pannenkoek op een bord en garneer hem met bosbessen en schijfjes golden kiwi.
Mocht je hem wat zoeter willen, schenk er wat agavesiroop of rauwe honing overheen.
Super lekker en low-carb, high in protein, gluten- en lactose vrij!
Oersterke Oercrackers!
De Oercracker uit t kookboek ‘Oersterk koken’.
Voor 8 crackers:
Ingrediënten:
50 gram amandelen
60 gram sesamzaad
50 gram pompoenpitten
30 gram zonnebloempitten
1 eetlepel olijfolie
1 ei
beetje peper en zout
NB Je kunt er ook pijnboompitten of andere noten bij doen!
Doe alle amandelen en de helft van de zaden en pitten in de keukenmachine. Voeg het ei en de olijfolie erbij en maal alles fijn. Dan de hele zaden en pitten erbij. Deze geven de crackers hun structuur. Breng op smaak met peper en zout. Kneed tot een bol en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg hier een tweede vel bakpapier bovenop en rol de bol met e
en deegroller uit tot een plak van circa 3 mm dik. Haal het bovenste vel bakpapier weg, snijd de plak in 8 gelijke stukken en schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven (180 graden). Bak de crackers 15 tot 20 minuten. Ze zijn klaar als ze lichtbruin zijn.
In een luchtdicht doosje blijven de crackers een week goed!
Pump up the Jam: aardbeienjam zonder suiker
Voor 6 potjes
Ingrediënten:
5 pond zoete aardbeitjes
0.25 liter appel diksap
2 zakjes agar agar poeder
naar wens sap van 1/2 citroen
Was de aardbeien, ontdoe ze van hun kroontjes en breng in een grote pan (zonder water) aan de kook. Voeg appel diksap en eventueel citroensap toe. Blijf continu roeren terwijl je de jam op hoog vuur ongeveer een half uur laat doorkoken. Voeg voorzichtig de agar agar toe en kook nog 2 minuten door. Doe de jam over in schone jampotjes en laat afkoelen.
Koolrabi soep
Voor 4 personen
Ingrediënten:
2 koolrabi (kleur maakt niet uit)
2 flinke aardappelen, in blokjes
2 teentjes knoflook, gehakt
2 uien, gehakt
flinke hand geraspte pecorino, en wat extra
1 liter groentebouillon
1 bosje peterselie, fijn gehakt
olijfolie
peper en zout
Schil de koolrabi en snijd hem in blokjes. Verhit een beetje olijfolie in een soeppan en voeg de uien toe. Laat een beetje zweten en zacht worden. Voeg de knoflook toe en bak even mee. Nu de koolrabi en aardappelblokjes erbij, kort meebakken. Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep koken tot de groenten gaar zijn. Pureer glad met een staafmixer en voeg de pecorino toe. Laat nog even doorkoken. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met een beetje extra pecorino, verse peterselie, zwarte peper en een beetje lekkere olijfolie.
Koolrabi is o.a. heilzaam voor de lever.
Yoghurt-Abrikoos Masker
Dit masker helpt je huid zich te herstellen na een dagje zon!
Ontvel 4 abrikozen en verwijder de pitten. Pureer met blender of staafmixer en meng vervolgens met een half kopje yoghurt tot een smeerbaar geheel.
Aanbrengen op een schoon gezicht en 20 minuten laten zitten. Spoel het masker af met lauwwarm water.
Gezond toetje of tussendoortje
Voor 2 personen
Ingrediënten
een bakje blauwe bessen
een appel
handje walnoten
Appel in stukjes snijden, walnoten een beetje kleiner maken en alles mengen! Eventueel met een klein beetje honing serveren.
De anti-oxidanten uit de bessen, de zuiverende pectine uit appel en de gezonde vetten uit walnoten maken dit een heerlijke en gezonde snack! Let op: eet fruit niet vlak na het eten. Liever ervoor, of wacht nog een uurtje!
Couscous salade met bloemkool en cherrytomaatjes
Voor 4 – 6 personen
Ingrediënten
350 gram couscous
1 Bloemkool
350 ml hete tuinkruidenbouillon
100 gram rucola, beetje kleiner gescheurd
25 cherrytomaatjes, gehalveerd
1/2 theelepel karwijzaad
1/2 theelepel kardemom
1/2 theelepel komijnzaad
beetje sambal naar smaak
Laat de couscous wellen in de bouillon. Kook de bloemkool beetgaar en spoel koud af. Meng de couscous met de bloemkool, rucola en de cherrytomaatjes. Breng op smaak met het karwijzaad, kardemom, komijnzaad en de sambal. 250 gram bloemkool beetgaar koken en koud afspoelen. 100 gram rucola wat kleiner scheuren. 25 cherrytomaatjes halveren. Alle ingrediënten bij elkaar en op smaak brengen met halve theelepel karwijzaad, halve theelepel kardemom en halve theelepel komijnzaad en beetje sambal. Lekker met Turks brood en houmous. Bloemkool werkt ontstekingsremmend, is goed voor hart en bloedvaten en de spijsvertering!
Salade met veldsla, frambozen en geitenkaas
Voor 1-2 personen
Ingrediënten:
zakje biologische* veldsla
paar bosuitjes, fijngesneden
bakje frambozen
half rolletje verse geitenkaas, verkruimeld
handje pijnboompitjes, licht geroosterd
balsamico azijn, smaak
olijfolie, naar smaak
verse zwarte peper, naar smaak
*In principe geldt voor alle voeding dat het beter is om de biologische variant te kiezen. Bij veldsla is het zeker een aanrader. ‘Gewone’ veldsla bevat namelijk veel nitraten door het gebruik van kunstmest.
Doe de veldsla en bosuitjes in een schaal en schep om met een beetje olijfolie en balsamico azijn. Voeg de geitenkaas, frambozen en pijnboompitjes toe en maal verse zwarte peper over de salade. Smakelijk!
Veldsla: rijk aan vitamine A en C, o.a. goed voor een gladde en soepele huid
Frambozen: vol vitamines en anti-oxidanten, o.a. goed voor de ogen en spierherstel na intensief sporten.