koolrabi

Aandacht voor je organen – de Lever

De lever kan gezien worden als de chemische fabriek van je lichaam. Het is een heel belangrijk orgaan dat verantwoordelijk is voor heel veel processen. Zo maakt de lever gal aan, wat nodig is voor en goede vertering van vetten. Maar ook belangrijke eiwitten die het lichaam nodig heeft, zoals cholestorol en eiwitten die nodig zijn voor de stolling van bloed. Ook reguleert de lever het suikergehalte in het bloed, en allerlei verbrandingsprocessen. Voedingsstoffen worden bewerkt en omgezet in bouwstoffen of energie. En schadelijke stoffen die ons lichaam binnenkomen worden door de lever onschadelijk gemaakt en afgevoerd met de urine of ontlasting.

Het is belangrijk om je lever in goede conditie te houden. Daarvoor eet je zo veel mogelijk vers en onbewerkt. Voorverpakte en producten die ‘snel klaar’ zijn zitten vol met chemische stoffen en conserveringsmiddelen welke de lever veel te hard laten werken. Deze producten ontbreekt het veelal aan voedingsstoffen en ze zijn moeilijk voor je lever om te verwerken wat het orgaan verzwakt.
Een verminderde leverfunctie is moeilijk te herkennen terwijl de gevolgen van een ongezonde lever groot zijn. Zorg daarom goed voor dit belangrijke orgaan.

Voedingsmiddelen waar je lever blij van wordt zijn bijvoorbeeld:

  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Eieren
  • Kool
  • Knoflook
  • Koolrabi
  • Noten
  • Pastinaak
  • Spruitjes
  • Zaden en pitten

Een lekker recept met koolrabi:

Voor 4 personen
Ingrediënten:
2 koolrabi (kleur maakt niet uit)
2 flinke aardappelen, in blokjes
2 teentjes knoflook, gehakt
2 uien, gehakt
flinke hand geraspte pecorino
1 liter groentebouillon
1 bosje peterselie, fijn gehakt
olijfolie
peper en zout

Schil de koolrabi en snijd hem in blokjes. Verhit een beetje olijfolie in een soeppan en voeg de uien toe. Laat een beetje zweten en zacht worden. Voeg de knoflook toe en bak even mee. Nu de koolrabi en aardappelblokjes erbij, kort meebakken. Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep koken tot de groenten gaar zijn. Pureer glad met een staafmixer en voeg de pecorino toe. Laat nog even doorkoken. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met een beetje extra pecorino, verse peterselie, zwarte peper en een beetje lekkere olijfolie.

Heeft jouw lever wat rust nodig? Gun jezelf een Lighthouse Detox weekend!